Cerdanyola del Vallès: Comencen a funcionar les cooperatives escolars 2016-2017

L’alumnat de 5è de Primària de les escoles Xarau, Serraparera, Carles Buïgas i Les Fontetes han presentat oficialment a la ciutat les seves cooperatives, que desenvoluparan durant aquest curs dins del programa Cultura Emprenedora a l’Escola 2016-2017.

Aquest ja és el quart curs que el projecte de cooperatives escolars Cultura Emprenedora a l'escola es porta a terme a la ciutat. Les set classes de 5è de primària que hi participen enguany s'han reunit a l'Ateneu per presentar als mitjans de comunicació i a la ciutat en general el seu projecte per a aquest curs. L'alumnat ha estat acompanyat pels seus tutors i tutores: Rafael Masgrau i Eduard Garcia, de l'escola Serraparera; Trino Puertas i Pilar Rodríguez, de l'escola Xarau; Dolors Mor i Joan Pérez, de l'escola Carles Buïgas, i Josep Vicenç Aguilella; també ha estat present a l'acte, el regidor de Treball, Íñigo García de Enterría, i la regidora d'Educació, Elvi Vila.

El projecte Cultura Emprenedora a l'Escola compta amb el suport de la Diputació, dels centres educatius i és gestionat conjuntament pels serveis municipals d’Educació i de Promoció Econòmica .

Durant el curs escolar, l'alumnat crea i gestiona una cooperativa escolar amb el suport de la comunitat educativa, l'administració i altres agents socials de la localitat. L'objectiu és fomentar l'autonomia i la iniciativa personal, ensenyar a aprendre i millorar les competències socials i ciutadanes, lingüístiques, digitals, culturals, artístiques i matemàtiques en una iniciativa d'interacció amb el món real

La regidora d'Educació ha donatr la benvinguda a les cooperatives, fent especial esment a l'escola Les Fontetes, que s'incorpora aquest curs al projecte. Vila ha remarcat la importància de les cooperatives com a manera no només de crear empreses, sinó «d'aprendre a treballar els valors que ens ajudaran a millorar la societat». Va agrair als i les mestres que porten a terme el projecte, així com a les direccions de les escoles, la seva implicació i el seu esforç.

Seguidament, han intervingut els representants de les set cooperatives: de l'escola Serraparera, Queralt Rivera i Izan Vicente de la cooperativa Emprekids, i Gerard Puig i Xavier Fet de la cooperativa Serrajunts; de l'escola Xarau, Daniel Pardo i Irene Jiménez de la cooperativa Xarau company i Ibai Orta i Aroa García de la cooperativa Xarau revolution; de l'escola Carles Buïgas, Xavier Coscollà i Nerea Campos de la cooperativa Cinquè art i Laia Abenza i Martín Valle de la cooperativa Buigart; i de l'escola les Fontetes, Marc Llanos i Anita Okpechi de la cooperativa Cooplefont.

Els representants de cadascuna de les cooperatives han explicat el seu projecte. Han remarcat, sobretot, que han escollit crear una cooperativa perquè volen treballar plegats, aprenent a prendre acords, a treballar ajudant-se els uns als altres. També han explicat les diferents fases del projecte. Des de principi de curs, les cooperatives han estat treballant en la part més administrativa: s'han constituït, han escollit la junta, el nom i el logo; han redactat els estatuts i han presentat a l'Ajuntament la documentació necessària per a poder començar a treballar. Aviat començaran a pensar en quins productes fabricaran.

L'acte ha estat tancat pel regidor regidor de Treball, Iñigo García de Enterría, que ha felicitat els cooperativistes per les seves intervencions i ha insistit en la importància de l'exemple que les cooperatives escolars poden donar a la societat, sobretot en moments de crisi econòmica com l'actual.