Les cooperatives escolars de Cerdanyola aprenen juntes

Un dels objectius destacats del projecte Cultura Emprenedora a l'Escola d'enguany és el foment de la intercooperació. En aquest sentit, s'han programat diverses activitats a nivell municipal per tal que les cooperatives es puguin conèixer i treballar juntes.

La primera activitat va ser la jornada de tallers cooperatius que es va fer el  passat dimecres dia 14 de desembre a l'edifici d'AULOS Escola Municipal de Música.  A  la jornada van participar 113 alumnes de cinquè de primària de les cooperatives Emprekids i Serrajunts, de l'escola Serraparera ; Xarau Company i Xarau Revolution, de l'escola Xarau, i Cooplefont , de l'escola Les Fontetes.  Es van fer  7 tallers:  Creativitat,  Valors cooperatius, Responsabilitat Social,  Coneixement de la banca ètica i banc cooperatiu com a forma de finançament , Intercooperació, Pla de comunicació  i Etiquetatge dels productes .

Per al taller de Coneixement de la banca ètica vam comptar amb la col·laboració de  Joana Gómez,  directora de la Fundació Seira, que va donar a conèixer als infants que van assistir-hi els diferents tipus de banca i com fan el finançament a la societat. Però sobretot el taller va tractar  sobre el funcionament de la banca ètica, que inverteix els diners en activitats econòmiques que generen benefici però que actuen amb responsabilitat social i de la banca cooperativa,  que s’organitza a través d’una gestió democràtica i participativa dels seus socis/es, buscant sempre el benefici de les persones. També van aprendre que moltes vegades coincidia en que un mateix banc era alhora banca ètica i cooperativa i que finançar-se a través d’aquest tipus de banca significava contribuir a la millora la qualitat de vida de la societat i el medi ambient. També van aprendre la importància de com saber negociar a l'hora de demanar un préstec.

El taller d'intercooperació es va poder fer gràcies a la col·laboració ​de l'empresa "OYE optimització. exce·llència i responsabilitat social"  nascuda al viver d’ empreses de Cerdanyola del Vallès ​ ​i  va ser impartit per l’associació "FES millora"  ​d’intervenció social​ educativa​.Es va treballar ​el com​ i per què ​​la ​coopera​ció entre diferents cooperatives genera innovació i millors resultats​: fa i és  un bé comú que per separat i/o competint no  ​s'obté. L'alumnat va constatar-ho directament fent una ​acció de co-creació​ conjunta​ ​on van practicar la intercooperació.

Els altres tallers van anar a càrrec de personal municipal d'alcaldia, del Servei Municipal de Treball i Promoció econòmica i del Servei  d'Educació.

La segona activitat d'intercooperació es fa a cadascuna de les cooperatives, i consisteix en la transferència del que han après en la jornada de tallers. Cada grup haurà d'explicar a la resta de la cooperativa el que va aprendre en el taller al que va assistir, de manera que en acabar aquesta fase s'arribi a tenir una base de coneixement compartit. Des de l'ajuntament s'ha facilitat a les escoles una proposta didàctica per dur a terme aquesta activitat.  La tècnica municipal de l'àrea d'alcaldia que va impartir el taller de pla de comunicació també ha previst seguir en contacte amb les cooperatives per seguir-hi treballant al llarg de tot el curs.

Finalment, i seguint les indicacions que planteja la Diputació de Barcelona, es farà el possible per fer una trobada de cooperatives de caire més lúdic abans del dia de la venda al mercat.  Caldrà valorar la possibilitat de que aquesta trobada vagi més enllà de l'àmbit municipal.

1
Grups de treball:
CuEmE