‘Tastet d’oficis’ acosta la realitat del mercat de treball de Vic a una vuitantena d’estudiants de secundària

El passat divendres 4 de novembre, estudiants de 3r i 4rt d’ESO dels centres educatius de secundària de Vic, van tenir l’oportunitat de conèixer de prop el mercat de treball de la mà de professionals de diferents sectors professionals.

La jornada de divendres és una de les activitats emmarcades dins el projecte Punt de partida, nascut l’any 2003 i que des del passat curs ha plantejat una reorientació amb la implicació de diferents departaments de l’Ajuntament de Vic, com el Servei Local d’Ocupació, la regidoria de Joventut i la regidoria d’Educació). La finalitat del projecte és la d’acostar la realitat del mercat de treball als alumnes que hi participen, així com una fase prèvia d’identificació de les pròpies competències, abans d’iniciar l’estada de pràctiques a l’empresa.

La reorientació d’aquest projecte es va iniciar el curs passat com una prova pilot en 3 dels 7 centres educatius que hi participen i enguany s’ha fet extensiu a la resta d’instituts de la ciutat.

A través d’un projecte d’acompanyament en orientació acadèmica i professional, l’alumnat té l’oportunitat d’identificar i posar en pràctica les pròpies habilitats, coneixements i destreses, com a estratègia per prendre consciència de la necessitat de millora en les seves competències.

D’aquesta manera, durant el primer trimestre l’alumnat assisteix a unes sessions de treball, algunes d’elles a càrrec del professorat del centre i d’altres a càrrec dels tècnics del Servei Local d’Ocupació i la tècnica d’orientació acadèmica i professional amb l’objectiu d’identificar les pròpies competències que, posteriorment, posaran en pràctica durant l’estada a l’empresa.

Procés de treball

Per tal de facilitar el contingut i la dinàmica de les sessions, les àrees implicades han treballat per a l’elaboració de dos dossiers de treball -un per al professorat i l’altre per l’alumnat- que es van entregar als centres educatius a l’inici de curs i que estan servint per a guiar totes les sessions de treball plantejades en aquesta nova modalitat de ‘Punt de partida’.

A banda d’aquestes sessions de treball als centres, la proposta d’aquest curs ha inclòs la realització de dues jornades de coneixement del mercat de treball. La primera jornada és la que van viure els alumnes divendres passat i en la que 30 professionals de sectors diferents van presentar a l’alumnat la seva experiència i trajectòria en la seva professió. La segona es durà a terme a finals d’aquest mes, moment en què es faran visites a diferents empreses de la ciutat.

Durant el ‘Tastet d’oficis’ del passat divendres es van fer presentacions simultànies en 5 sales, sessions que tenien una hora de durada i que es van allargar durant tot el matí, de manera que els alumnes van poder escoltar les xerrades que els generaven més interès i que havien escollit prèviament amb l’ajuda dels seus tutors.

L’acte, que va acollir 79 estudiants de 3r i 4rt d’ESO, 7 centres educatius i 30 ponents, va servir per conèixer amb més detall algunes professions, des de la trajectòria acadèmica necessària per accedir-hi, fent èmfasi en la importància que té la formació continuada en cadascun dels sectors presentats, així com conèixer les tasques que desenvolupen els professionals i les competències més valorades dins de cadascuna de les empreses.

D’aquesta manera, els joves estudiants van tenir l’oportunitat de reafirmar la necessitat de continuar els seus estudis per a aconseguir un lloc de treball adequat als seus interessos, així com la importància de treballar per millorar les pròpies competències que exigeix cadascun dels sectors professionals.

Agraïment a empreses i professionals de la ciutat

Des de l’Ajuntament de Vic s’agraeix la implicació i predisposició tan per part d’empreses de la ciutat com dels professionals que, a títol individual, van implicar-se en l’organització d’aquesta jornada. En aquest sentit, es posa en valor la tasca educadora que exerceixen moltes empreses de la ciutat acollint joves estudiants, acompanyant-los en el seu primer contacte amb el món laboral i motivant-los per millorar la pròpia formació, aspectes clau en projectes que, com aquest, volen ajudar als joves a ajustar la seva visió i actitud davant la realitat del món acadèmic i laboral.

És per això que s’agraeix especialment la implicació dels professionals i empreses que, en aquesta ocasió, han fet possible acostar els centres educatius a les exigències i oportunitats del mercat de treball: Emi Comas (Psicòloga), Albert Verdaguer (educador de carrer), Jordi Forcada (Fuster i manteniment de l’Escola Guillem de Mont-rodon), Jaume Freixas (Electricista de Minsvic), Jordi (jardiner del Garden Center Tortadès), Conxita Rubio (administrativa del Servei Local d’Ocupació), Laura Tubau (comptable), Jordi Serra (planxista de la Planxisteria Serra), Carles Julià (Mecànic de cotxes de carreres), Imma Cantizano(Infermera, Residència el Nadal), Magda Molas (Infermera, Àrea de Benestar Social i família de l’Ajuntament de Vic), Laura Lanza (Tècnica Educació Infantil, Escoles Bressol Municipals de Vic), Bernat  Panadès (Monitor i dinamitzador, Àrea de Ciutadania de l’Ajuntament de Vic), Youssef Antari (Mecànic industrial), Albert Masnou (Tècnic de l’Àrea d’informàtica de l’Ajuntament de Vic), Gerard Hernández (Gerent de La seva web), Xavier Barriobero (entrenador i coordinador del Bàsquet Femení Osona), Ivet Vilar (Monitora esportiva), Laura Barniol (Nutricionista), Sergi Borrega (fisioterapeuta), Liliana Parodi (dependenta), Anouar (Mosso de magatzem i reposició), Àlex Roca (perruquer), Eva Garcia (estètica), Àngel Garcia (cap de bombers de Vic), Raúl i Rafa (policies locals de proximitat i d’educació viària, respectivament) i Anscari (cuiner i professor de la Casa d’oficis de Vic).