L'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès, un any més, aposta fort pel projecte CUEME

Durant el curs escolar, l’alumnat de 5è curs, crea i gestiona una cooperativa escolar amb el recolzament de la comunitat educativa, l’administració local i altres agents socials de la localitat. En aquest cas, els nens i nenes treballen des de la constitució, fins la dissolució de la cooperativa, passant per l’elaboració d’uns productes que, a final de curs, podran vendre dins el mercat ecològic de Sant Quirze del Vallès.

El foment de la cultura emprenedora a les escoles permet acostar la relació entre el sistema educatiu i el productiu i promociona un seguit d'habilitats no tan sols útils per als futurs projectes professionals i vitals dels alumnes, sinó també per millorar els resultats acadèmics actuals. A més, els estudiants tenen una millor formació sobre el que es trobaran a la “vida real”, després de l'escola.

Entre les aptituds que s'intenten promoure en aquests projectes hi ha l'observació i l'exploració; la iniciativa i la creativitat; la responsabilitat; la capacitat de prendre decisions i assumir riscs; la flexibilitat i la perseverança; la recerca i l'aprofitament de recursos, com la informació i les tecnologies; la cooperació i la solidaritat; el coneixement i el respecte de l'entorn; i el treball col·laboratiu i en equip.

El CEIP Taula Rodona ha creat dues cooperatives:

- La de 5è A s’anomena Cooperativa rodona i es dedica a la fabricació i venda de productes artesanals com per exemple: coixins, blocs de notes...

- La de 5è B es diu Mussols Treballadors i es dedica també a la venda de productes artesanals com per exemple clauers, portaespelmes, bolsos...

El CEIP Lola Anglada ha creat dues cooperatives més:

- La de 5è A s’anomena Imaginart i la de 5è B es diu Busy fingers i ambdues cooperatives fabricaran i vendran conjuntament els mateixos productes artesanals, com per exemple: capses fetes de pals de gelat, portallapiços, clauers amb anelles coca-cola, espelmers, subjecte llibres, etc.

Accions que s’han fet fins ara

Dia 11 novembre 2014 – Registre de les cooperatives a l’OAC

Dia 14 novembre 2014 – Taller creació del logo de les cooperatives – A l’Escola Lola Anglada. Un dels punts que els alumnes treballen just quan comencen el projecte és l’elecció del nom i del logo de la seva cooperativa. Per a treballar aquest aspecte, vam comptar amb la col·laboració d’una emprenedora del municipi, la Silvina Franco, que és dissenyadora gràfica i els va donar les eines i els coneixements perquè identifiquessin el missatge que volen transmetre en la venda dels seus productes i els aspectes que han de tenir en compte a l’hora de crear el logo (formes, colors, significats, imatges, etc.)

Dia 19 febrer 2015 – Taller presentació en públic – A l’Escola Taula Rodona. Els alumnes han rebut la visita d’un coach a l’aula que els ha ensenyat a presentar de forma ràpida i eficient la cooperativa, a través d’una sèrie de pautes, com per exemple, controlar els nervis, captar l’atenció de l’audiència, elaborar un discurs atractiu, etc. Alguns alumnes han posat en pràctica aquests consells presentant el projecte davant la resta de companys.

Properes accions

Dia 8 abril – Visita a la Cooperativa CIPO de Sabadell, com a exemple d’empresa social sense afany de lucre que treballa per la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i/o malaltia mental i les seves famílies, generant suports i oportunitats per al desenvolupament del projecte de vida de cada persona.  Els alumnes visitaran les instal·lacions de l’empresa i podran veure in situ la seva activitat productiva, consistent en serveis de jardineria, neteja, manteniment i bugaderia, entre d’altres, sempre tenint presents els valors de respecte al medi ambient, el reciclatge i la sostenibilitat.

Dia 21 abril – Visita a la ràdio municipal on els representants de cada cooperativa explicaran com han arribat a constituir la seva cooperativa, els productes que estan confeccionant i que posaran a la venda el dia 6 de juny al Mercat Ecològic de Sant Quirze del Vallès. Gravaran la falca publicitària.

Dia 22 abril – Recepció de l’Alcaldessa al Celler de Can Barra, on els representants de cada una de les quatre cooperatives, exposaran el seu projecte d’empresa en nom de la resta de companys i companyes.

Dia 27 de maig  - Taller de presentació en públic amb el coach a l’Escola Lola Anglada.

Dia 6 de juny – Els alumnes de cinquè curs d’ambdues escoles instal·laran les seves parades i vendran els productes que han elaborat  al Mercat Ecològic del Vallès que estarà el dissabte 6 de juny, a la Rambla Lluís Companys.

1
Etiquetes:
CuEmE
1
Grups de treball:
CuEmE